Gezocht

Bevlogen zorg(echt) paar voor onze woonboerderij in Westerhoven.


TBA, Thuis Begeleiding Autisme, heeft aan de rand van Westerhoven een kleinschalig wooninitiatief voor mensen met Autisme en aanverwante contact stoornissen. Voor deze locatie zoeken wij een zorg (echt) paar die begrijpen dat echt aanwezig zijn essentieel is en persoonlijke aandacht voor alles gaat. Die de tijd hebben en nemen om met “de handen in de zakken” te ondersteunen en duidelijkheid te bieden.

Het wooninitiatief:

In februari 2010 is onze woonboerderij in Westerhoven geopend. Wij zijn daar als echtpaar met onze kinderen gaan wonen. Tegelijk tijd zijn er samen met ons 3 jongeren met autisme komen wonen. Op dat moment hadden we naast het wooninitiatief in Westerhoven ook nog locaties in Waalre en Bergeijk.

In 2011 is de bouw gestart van fase 2, hierbij hebben we een bedrijfswoning en 5 appartementen in Westerhoven bij de boerderij gebouwd. Samen met fase 2 hebben we ook de locaties in Waalre en Bergeijk gesloten. De belangrijkste reden hiervan was dat wij van mening waren dat je de beste begeleiding kan bieden als je er 24 uur per dag, 7 dagen in de week bent. Dat de jongeren weten dat je aanwezig bent en ten alle tijden met alle vragen en alle problemen bij je terecht kunnen.

Samen met ons gezin hebben we hier vele jaren gewoond en geleefd samen met 12 jongeren.

De jongeren wonen bij ons tussen de 3 en 5 jaar als het mogelijk is om tot zelfstandigheid door de ontwikkelen. Er zijn ook jongeren die hier langer over doen of die altijd de nabijheid van begeleiding nodig hebben.


Een dag op “Loveren”:

Om een beeld te krijgen van de werkzaamheden zal ik kort een schets geven van een dag:

Rond 7 uur in de ochtend lopen we ons eerste rondje. De jongeren die naar werk of school gaan worden wakker gemaakt of er wordt gekeken of ze daadwerkelijk weg zijn gegaan. Daar waar controle nodig is op medicatie inname of meenemen van materialen wordt mee gekeken. Poorten worden geopend en de dag is begonnen.

In de ochtend worden werkzaamheden gedaan zoals ondersteuning bij schoonmaken, boodschappen, onderhoud of individuele dagbesteding. Dit programma wordt naar eigen inzicht gemaakt en gepland.

Daarnaast vinden individuele begeleidingsgesprekken plaats waarbij actief gewerkt wordt aan de begeleidingsplannen en de doelen die de jongeren zelf mee hebben opgesteld.

Afspraken op school of op de werkplek voor ondersteuning, informatie of begeleiding vinden ook vaak in de ochtend plaats.

Naast de ondersteuning van de jongeren wordt ook veel tijd besteed aan de verzorging van de dieren, het onderhoud van de tuin en de gebouwen. In principe doen we daar waar het kan alles zelf en met de cliënten. Alles wat in het dagelijkse leven voorkomt wordt aangepakt en geleerd. Met als uitgangspunt, doen wat je zelf kan en ondersteunen als dat nodig is. Overnemen wordt zoveel mogelijk gemeden. Het is steeds zoeken naar een manier waarop de jongeren het zelf kunnen.

In de avond gaan de jongeren zelf koken en eten. Twee keer per week wordt er gezamenlijk gekookt.. Jongeren mogen dan eten komen halen en samen eten of op de eigen studio of appartment eten. Op de dagen dat jongeren zelf koken wordt er toch zicht gehouden daar waar nodig. Allemaal individueel afgestemd.

Rond de klok van 22 uur wordt het laatste rondje gelopen, wasmachines worden gecontroleerd of alles is opgehangen en de gezamenlijke ruimten schoon zijn. Met bezoek wordt afgesproken tot hoe laat zij blijven en daar waar nog vragen zijn worden die beantwoord. Daarna gaan de poorten op slot en is het in principe klaar voor deze dag.

In de nacht is er altijd iemand aanwezig in de bedrijfswoning die bij vragen of problemen onmiddellijk mee kan denken en begeleiding kan oproepen.

Wat verwachten wij?

De woonboerderij run je samen met je partner. Jullie komen beide bij ons in dienst, de uren zijn in overleg maar gezamenlijke minimaal 36 uur. Jullie verhuizen samen met eventuele kinderen naar de bedrijfswoning die zich naast de woonboerderij bevindt en volledig op zichzelf staat. In de bedrijfswoning bevinden zich 6 slaapkamers.

Wij hebben zelf de ervaring dat op het terrein zijn meteen betrokkenheid geeft bij de jongeren die daar wonen. Je ziet elkaar elke dag en alle vragen die er zijn komen terecht bij degene die op het terrein aanwezig is. Omdat je alles ziet en hoort kun je snel mee denken en kleine probleempjes meteen oplossen voordat het lastiger wordt. Betrokken zijn, sociaal vaardig, communicatief, heel goed kunnen luisteren en erg empathisch zijn, is heel belangrijk.

Maar ook grenzen kunnen aangeven, duidelijk zijn, met je handen op de rug. Jongeren hun eigen fouten laten maken is een belangrijke taak in het begeleiden en aanwezig zijn op ‘Loveren”.

Omdat wij zelf jaren dit werk hebben gedaan, gaan we jullie intensief begeleiden. Begeleiden zoals we ook de jongeren begeleiden, met de handen op de rug. Jullie mogen gaan ervaren, doen en mee maken. Wij zullen terug geven wat we zien en onze ervaring delen. Op die manier zullen jullie je eigen weg vinden in het wonen, werken en leven op het terrein.

In principe is er 24 uur per dag iemand aanwezig die toezicht houdt. Toezicht houden is afhankelijk van de individuele vragen van de jongeren. Belangrijke voorwaarden, voor de jongeren, om te kunnen wonen op Loveren is de beheer van je eigen voordeur en enkel uren, minimaal een dagdeel alleen te kunnen zijn. Ook het in staat zijn telefonisch hulp te vragen via sms, whatsapp of door te bellen, is noodzakelijk. Tenslotte moeten er boodschappen gedaan worden en hebben we regelmatig andere afspraken waardoor we een paar uur niet op het terrein zijn. Deze mate van zelfstandigheid hebben in principe alle jongeren.

Uit ervaring weten we dat werken op het terrein veel vrijheid geeft in je eigen planning en je eigen gezin. Veel van de werkzaamheden zijn goed te plannen, de niet planbare zorg en begeleiding speelt zich vooral af in de avonden en de weekenden.

Opleiding

Alle twee een opleiding in de zorg- en of begeleiding is heel mooi. Belangrijke voorwaarde is wel dat een van jullie een opleiding in de zorg of begeleiding heeft afgerond op minimaal niveau 4. Aantoonbare ervaring met het werken met mensen met ASS is noodzakelijk.

Jullie zijn verantwoordelijk voor alles wat met de begeleiding van de jongeren te maken heeft. Thuisbegeleiding, werk-studie, dagbesteding en huishoudelijk. Er is niets wat buiten jullie om gaat. Samen met de persoonlijk begeleiders wordt de gehele begeleiding en uitvoering van het begeleidingsplan met jullie vorm gegeven. Jullie zijn ondernemend, initiatiefrijk, hebben leidinggevende ervaring en een groot empathisch vermogen. Een stabiele relatie is onmisbaar en het is belangrijk dat jullie bereid zijn te verhuizen.

De sollicitatie procedure:

Mochten jullie interesse hebben dan horen wij dit graag middels een motivatie brief. Wij ontvangen daarbij graag jullie beide CV’s. Die kan je mailen naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Vanuit de motivatiebrieven zullen wij een aantal vragen en casussen toesturen waarop wij graag van jullie binnen elke dagen antwoord hebben.

Vervolgens worden jullie uitgenodigd voor een eerste gesprek met ons. Het tweede gesprek zal worden gevoerd met een aantal jongeren die wonen op “Loveren”. Vanuit deze twee gesprekken zullen wij een keuze maken voor een proefperiode van enkele dagen.

Ad Heesterbeek en Patricia van Brakel

Klik op deze link om deze tekst als pdf te downloaden en evt printen om samen met je partner door te nemen.